Kikkererwtensoep met tomaten en brood

Kikkererwtensoep
Een lekker vegetarisch gerecht wat uitstekend als hoofdgerecht kan dienen. Erg voedzaam bovendien!

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

  • 1 grote ui, in ringen
  • 1 middelgrote venkelknol (in plakken)
  • 1 1/4 dl olijfolie
  • 1 winterwortel (geschrapt, in plakjes)
  • 3 stengels bleekselderij (in plakjes)
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 1/2 dl witte wijn
  • 1 blik van 400 g Italiaanse pomodori
  • 1 eetlepel fijngehakte oregano
  • 2 eetlepel fijngesneden peterselie
  • 1 eetlepel tijmblaadjes
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 theelepels fijne kristalsuiker
  • 1 liter groentebouillon
  • 160 g oudbakken zuurdesembrood (ontdaan van de korst)
  • 400 g vers gekookte kikkererwten (mag ook uit blik)
  • 4 eetlepel basilicumpesto
  • handvol gesnipperde basilicum
  • zout
  • zwarte peper

Bereiding
  1. Verhit de oven tot 180C;
  2. Doe 3 eetlepels olijfolie in een grote pan en voeg de ui en venkel toe. Smoor de groenten in 4 minuten op halfhoog vuur;
  3. Voeg vervolgens de wortel en bleekselderij toe en smoor de groenten af en toe omscheppend 4 minuten tot ze zachter zijn;
  4. Voeg de tomatenpuree erbij en blijf 1 minuten roeren;
  5. Giet de wijn erbij en laat deze 2 minuten borrelend inkoken;
  6. Doe de tomaten uit blik met het sap, suiker, de kruiden en het groentebouillon in de pan. Breng de soep aan de kook, zet het deksel erop en laat de soep 30 minuten zachtjes pruttelen.
  7. Breek het brood in stukken en schep de stukken om met 2 eetlepels olijfolie en wat zout. Strooi vervolgens het brood op een bakplaat. Laat het brood in 20 minuten helemaal droog worden. Neem het brood uit de oven en houd het apart;
  8. Plet de gekookte kikkererwten met een pureestamper, laat een aantal heel. Roer de kikkererwten 5 minuten voordat u de soep gaat opdienen door de soep en laat deze zachtjes koken;
  9. Roer het gedroogde brood erdoor en laat de soep nog eens 5 minuten koken;
  10. Breng de soep eventueel op smaak met zout en peper;
  11. Schep de soep in diepe borden. Zet een lepeltje pesto in het midden, sprenkel de olijfolie erover en strooi eventueel een flinke portie gesnipperde basilicum over.
RapidWeaver Icon

Made in RapidWeaver